Tahiti v hlavě - Olšovský, Miroslav, 1970- (Česká poezie (Fra), 2019)
Soubor poezie českého prozaika, básníka, rusisty a komparatisty je založen podobně jako předcházející autorovy verše na důkladné práci s jazykem, vyznačující se úspornými výrazovými prostředky. Základní a zcela ojedinělou doménou této sbírky je neúnavné zkoumání principů abecedy, zvláště jejího vzájemného vztahu s jazykem. V pěti oddílech, označených římskými číslicemi a pojmenovaných vždy "básně podle abecedy" medituje Miroslav Olšovský nad významem a funkčností písmen, jež v zpřeházeném pořadí vstupují do našich životů, umožňují vzájemnou komunikaci, šikují se do "přitlumených slov" nebo se stávají součástí nesourodých promluv. Ve fragmentárních básních však autor přesto dochází k přesvědčení, že v duchu uspořádaných liter se nedá žít, neboť "každá abeceda je děravá". Její úloha ve spojení s jazykem je však nezastupitelná a dává příležitost ke zhodnocení útržků z lidských příběhů či ke komentování citových prožitků i k popisu situací, v nichž se člověk každodenně ocitá.