Mrtvá schránka - Horák, Ondřej, 1976- (Česká próza (Fra), 2019)
Příběh "vyhořelého" muže, pro něhož návrat domů znamená ponejvíce trpké poznání, že vše co se dalo, už dávno přožil a proto nelze již nic nového a převratného očekávat. Asi po třech letech působení v cizinecké legii se otřískaný, vyčerpaný a poněkud apatický hlavní hrdina a vypravěč vrací domů. Hledá klid, proto si najme domek na samotě, kde mu společnost poskytuje hlavně pes Šipka, jehož mu sousedka Milena svěřuje na hlídání. Zdá se, že tento stav protagonistovi příběhu vyhovuje, že je s ním docela smířen. Jen občas zajede do Prahy vybrat mrtvé schránky, které si během práce v realitní kanceláři zřídil v několika nájemních domech. Na tyto adresy mu kdosi z Jižní Ameriky zasílá bílý prášek, jenž se on co nejrychleji snaží prodat dalším překupníkům. Jednoho dne se však stane něco, co existenci vypravěče úplně změní, co probere jeho umdlévající tělesnou a smyslovou aktivitu, připomínající vlastně také jakousi "mrtvou schránku", znovu k životu...