Komponent - Lipár, Ondřej, 1981- (Česká poezie (Fra), 2014)
Básnická sbírka českého autora. Svět je bezútěšné místo narozených. S potřebou svírat a vlastnit, od snění do probuzení. Z Lipárovy sbírky se člověk vyloupne jako komponent. Odlamovaný, skládaný dohromady. Nově nebo jinak přikládaný k přítomnosti. O samotě, v páru. Žijící i odžívaný. Jako vzdálená nebo vzdalující se rozpornost, toužící po sjednocení. "Zkus vidět celek/ já zkusím vidět tvůj/až nás převrhnou/odolnější vyplave."