Herbář k čemusi horšímu - Borkovec, Petr, 1970- (Česká poezie (Fra), 2019)
Sbírka veršů výrazného básníka, překladatele a publicisty komponovaná po vzoru herbáře je působivým souborem položek, které udivují svou jazykovou vybaveností, inspiračními prameny i svébytným holdem přírodě. Hledání výrazově a významově přesného slova se pro Petra Borkovce stalo údělem a vášní, přesvědčením, že v každém prostoru lze nalézt zárodek textu, jenž důsledným opracovaním vykrystalizuje ve finální básnický tvar. Organický chaos, v němž se dnešní svět pohybuje, je možné alespoň částečně uspořádat (dokonce i v abecedním sledu) a lze tak zavelet k návratům ke kořenům, k přírodě i k lidským hodnotám. Tyto cesty zpět Borokovec důsledně hledá ve starých i novějších lexikálních souvislostech, přičemž nezapomíná, kam a s jakou škodolibostí se dnešní doba posunula. A tak se do těchto exkurzí promítají vedle epizodických zkratek i mluvy byrokratů, zájmových spolků či internetových serverů. To vše tu kvasí a společně tvoří neobvyklý herbář, v němž střípky zrcadla minulosti zasahují svými odlesky do přítomného času.