Milostné básně - Borkovec, Petr, 1970- (Česká poezie (Fra), 2014)
Netradičně pojatá sbírka milostných veršů současného renomovaného básníka je mozaikou pocitů člověka, který úzkostlivě a intenzivně vnímá dění i svět kolem sebe. Borkovec zahajuje sbírku sérií básní, s nimiž vstupuje do přírodních zákoutí, živočišného světa i dalších důvěrně známých míst. Všechna tato setkání prostupuje úzkostlivě střežený a neokázale projevovaný cit, který sice doprovází básníka na každém kroku, na druhé straně však záměrně působí jaksi těkavým až rozkolísaným dojmem a patrně nemá trvalou platnost. Někdy je autorův dotek i součástí poměrně rozsáhlého portrétu jednoho z předků. Podává v něm svědectví o životě a smrti osmdesátileté venkovské ženy, o její zahradě na okraji modřínového lesa, kterou navštěvovali nejrůznější ptáci, podílející se svým zpěvem i na autorových metaforách. Jindy zase vzdává hold korejské básnířce, nejčastěji se však pohybuje v oblastech, kde nachází analogii mezi animální a lidskou říší.