Zlodějíček - Borkovec, Petr, 1970- (Fra, 2014)
Druhé, doplněné vydání lyrických črt a básní (první bylo publikováno pod názvem "Berlínský sešit. Zápisky ze Saint-Nazare"), které jsou inspirovány pobytem na bretaňském pobřeží a v německém hlavním městě. Soubor sugeruje dojem deníku, mimo jiné i prozaickou formou, k níž se český básník místy uchyluje. Setrvává silná poetická obraznost i smysl pro charakteristický detail, vemlouvaný do čtenářovy představivosti sledem hutných a zároveň velmi živých slovních vyjádření. Ve Francii je to především pestrý přístavní pohyb, co upoutává autorovu pozornost, v Berlíně pak prorůstání velkoměsta a přírody, na jehož rozhraní hledá své místo člověk.