Filtrační papíry - Maděra, Petr, 1970- (Česká poezie (Fra), 2014)
Třetí sbírka veršů současného českého básníka a krajinného ekologa je variací na zpodobnění existenciálního řečiště, z něhož jsou prosívány a filtrovány peripetie lidského života. Stylisticky vyhraněná a jazykově vytříbená poezie Petra Maděry ve filozoficky laděných textech filtruje lidskou zkušenost, prožitek i podstatu životního údělu. Maděra dokáže až filmovými střihy zpracovat jednotlivé vrstvy, které zasahují do existenciální podstaty, energicky do ní vstupují, ale vracejí se i do "množin svých předků". Jakoby nahlížel na svět lakmusovým papírkem, z něhož se vynořují prastaré rekvizity, které však v jeho záznamech nabývají nového významu: tak třeba voda se v prostoru koupelny mění v připomínku vztahu mezi mužem a ženou, kalnou hladinou demonstruje citové ochladnutí, smývá nevěru a přináší i "jiné důkazy osobního růstu". Voda hraje jednu ze zásadních rolí v této sbírce, kromě ní se ale v autorových textech pohybují i různorodé předměty, které vedle své praktické funkčnosti úzce souvisejí s náladami, vnímáním i postoji člověka a vytvářejí paralely k jeho bytí.