Pasáž - Fischerová, Sylva, 1963- (Česká próza (Fra), 2019)
Soubor sedmi povídek současné české básnířky a prozaičky obsahuje texty, které vynikají závažným filozofickým poselstvím. Fischerová nezapře profesi vysokoškolské pedagožky, specializující se na filozofické a náboženské systémy. Tak je tomu hned v úvodní povídce "A co je člověk?", v níž se zamýšlí nad lidským údělem v kontextu současnosti, do níž s bolestnou naléhavostí proniknou asociace holocaustu. I když autorka pracuje především s nynější skutečností, minulost neopomíjí a nechává ji vystupovat i v dalších textech. "Dálov" lze charakterizovat jako vzpomínku na harmonickou rodinnou dovolenou, do níž se však neodbytně vkrádá osten ze zdánlivě nevinné dětské hry, končící vyraženým zubem. S portrétem otce se autorka vyrovnává v následujícím ohlédnutí, kdy provádí kolaci jeho knihy o světě v první části dvacátého století, jenž má "své zásadní slabosti a nedostatky, své zrady a chyby". Autorka si uvědomuje, že tato rovnice platí i dnes a svými prózami k tomuto poznání výrazně přispívá.