NID - Andjelkovski, Tašo, 1949- (Česká poezie (Fra), 2020)
Druhý rozsáhlý výbor z poezie pražského vyhraněného básníka, laureáta prestižního ocenění Magnesia Litera, obsahuje ukázky z autorovy tvorby z let 2008-2011. Podobně jako v předcházející tvorbě i zde uplatňuje autor největší zbraně své poezie: úsečný a strohý verš, který se pokouší proklestit cestu v labyrintu nespoutaných výrazů a zároveň nalézat neobvyklou poetiku významových symbolů: i proto je to poezie, která drásá a drtí, nerozmělňuje a nepřikrašluje realitu, ale naopak ji předkládá s drsným a mrazivým akcentem. V Andjelkovského verších slova skřípají a umírají, chrastí řeč kostí a temnota dává člověku své požehnání. A kdesi hluboko v lidských bytostech se skrývá mráz, jenž se v nočních hodinách rozpálí do stravující zloby, z níž na povrch vytrysknou hrubé a surové pudy, schopné zabíjet. I přes tuto pochmurnost je však tento výbor výsostnou a uhrančivou poezií.