Oněgin byl Rusák - Dousková, Irena, 1964- (Druhé město, 2020)
Osobité názory studentky Heleny Součkové znovu evokují dobu normalizace a jsou volným pokračováním autorčiny knížky Hrdý Budžes. Ze školačky je nyní středoškolská studentka, svou hloubavě ironickou letoru ovšem neztratila. Helenčiny promluvy o škole, rodině, láskách a pokryteckém prostředí za husákovského režimu nezadržitelně odhalují její zranitelné, tápající nitro. Pod provokativním názvem se ukrývá tragikomická výpověď o neradostném úseku našich dějin, viděném prizmatem dívčího dospívání. Napsáno s vtipem a empatií, podloženou vlastními zkušenostmi.