Rakvičky - Dousková, Irena, 1964- (Druhé město, 2020)
Novela o plánované prázdninové cestě dvacetileté Rózy do Ostravy je zároveň originálním pohledem na společenskou atmosféru nejen 80. let. Příběh začíná na šumavské samotě u Lipna, kde od padesátých let žije svérázná teta Marie. Ta představuje pro Rózu jedinou důvěryhodnou dospělou osobu, bohužel umírá. Její vyprávění místní historie je poetické a tajemné. Róze zhatí plány na cestu do Ostravy telegram od rodičů s příkazem postarat se o nemocnou nevlastní sestru Petru. Obě dívky vyrazí stopem směr Ostrava. Setkání s rozličnými řidiči, prokládaná dopisy Rózina kamaráda Tomáše představují dva světy - svérázně komentovanou realitu pozdního socialismu a snění i literární ambice vzdělaného citlivého mladíka. Róza, přes všechnu nezralost a neschopnost poradit si s vlastním životem má naštěstí spolehlivý instinkt na nebezpečné situace. Po nečekaném setkání se smrtí se vrací na Šumavu a najde tetu v nemocnici právě včas, aby se dozvěděla pro svůj život zásadní informaci...