Jde pražské dítě domů z bia... - Blatný, Ivan, 1919-1990 (Druhé město, 2020)
Monumentální výbor z poezie významného českého básníka Ivana Blatného přináší více než 400 dosud nezveřejněných autorových textů, které vznikaly v letech 1982-1990. Adekvátní výtvarný doprovod tvoří reprodukce koláží Jiřího Koláře. Editor Martin Reiner poukazuje na skutečnost, že literární pozůstalost Ivana Blatného činí neuvěřitelných 280 000 veršů. Proto tento rozsáhlý výbor představuje pouze nepatrnou část z dosud neznámých básní. Rozhodujícím kritériem tohoto výběru bylo soustředit v něm především ty básně, které jsou inspirovány Blatného alter egem Josefem Kunstadtem, zapomenutým hercem, jenž se patrně zcela náhodně objevil u zrodu českého surrealistického hnutí. Kniha, rozložená do osmnácti bloků, potvrzuje ojedinělé postavení Blatného v české poezii 20. století: i tady se projevuje jako erudovaný lyrik s nezaměnitelným zpěvným nádechem. Jeho verše jsou však tentokrát i obohaceny o jakousi lehce meditativní, ironickou licenci, která se dotýká mnoha uměleckých osobností, vzpomínek i postřehů ze soudobých událostí.