Pernambuco - Wernisch, Ivan, 1942- (Druhé město, 2018)
Soubor textů výrazného zástupce současné české poezie opět vyniká nepřebernou fantazií, hlubokou obrazností a groteskními variacemi. Sbírka Ivana Wernische těží především z jeho schopnosti ponořit se do svébytného prostoru imaginace, který má nekonečně mnoho podob. Wernisch umí tyto podoby kontrastně rozlišit, takže zdánlivý smutek se náhle projevuje radostí, truchlivost až komickou škodolibostí a naopak. Soubor obsahuje exotické, mystifikační a nonsensové příběhy. Motivy ale autorovi dodávají třeba i dva významní ruští literáti, symbolista Innokentij Anněnskij a disident Igor Cholin, jež autor cituje v záhlaví dvou oddílů, své místo tu nachází i téměř zapomenutý český básník Bohdan Kaminský, vystupující i v jedné takřka rozverné epizodě. Ve Wernischových textech se dále zabydlují pimprlata, příbory, lesní duchové či magické kabinety a vytvářejí tak kuriózně panoptikální vize a představy, do nichž se ovšem promítá i tíha a nevyzpytalelnost dnešního světa.