Tiché město - Wernisch, Ivan, 1942- (Druhé město, 2018)
Soubor formálně různorodých textů, v nichž výrazný představitel současné poezie opět rozehrává rozmanité jazykové a slovní variace, v nichž se tentokrát ponejvíce ozývají bilanční a nostalgické motivy. Novou sbírku Ivana Wernische bude obeznámený čtenář právem vnímat jako jedno z básníkových vrcholných děl. Několik desítek formálně různorodých textů, od krátkých, úsečných básní přes celou řadu delších básní v próze až po zdánlivě rozverné finále, v němž tvůrce několika básněmi navazuje na své někdejší autorské alter ego Václava Rozehnala, nezaměnitelný smysl pro humor, groteskní aluze na staré časy, snová obrazivost, tušová lehkost a zenová bravura lyrických obrazů, ale také všeprostupující těžká melancholie a v neposlední řadě četné motivy životní rekapitulace a jemné, leč nepřeslechnutelné tóny loučení... to vše jsou cihly, z nichž je postaveno Wernischovo zcela jedinečné Tiché město. Nakladatelská anotace.