Dámský gambit - Gruša, Jiří, 1938-2011 (Druhé město, 2020)
Mnohotvárná, snová milostná novela, vzniklá na počátku normalizace a poprvé vydaná v exilovém nakladatelství. Experimentální koláž dopisů, snů a symbolů, jejichž tématem je milostný trojúhelník. Jeho peripetie vysvětluje ve vnitřním monologu hrdina příběhu. Text, v němž motivy smrti a sexu navzájem souvisejí, je prostoupen atmosférou žárlivosti.