Liška v dámu - Kratochvil, Jiří, 1940- (Druhé město, 2020)
Když ve vědeckém institutu dojde k úspěšnému dokončení experimentu – proměně lišky v ženu, Hospodář si mne ruce. S kombinací lidských a liščích schopností to bude nejlepší špionka na světě. Při výcviku se však na jednu důležitou věc zapomene... Padesátá léta 20. století: když v Institutu I. P. Pavlova vědecký tým pod vedením Hospodáře přemění lišku na ženu, mohou být využity všechny její lidské i zvířecí schopností. Pro špionku Sylvu je to dokonalá výbava pro úkol, který má zcela zásadně ovlivnit boj Hospodáře se Západem. Na jednu věc se však při přeměně zapomnělo: lidské city a vášně jsou silnější než cokoli jiného. Pak se samozřejmostí lišce vlastní Sylva brání nově objevovanou lásku, intimitu i svobodu, která před ní vyvstává jako úkol mnohem důležitější, než na který byla celou dobu připravována.