Lůžko je rozestlané : nové brněnské povídky - Kratochvil, Jiří, 1940- (Druhé město, 2020)
Jedenadvacet povídek, v nichž autor zůstává věren svému tématu, místu i metodě: Trauma puče roku 1948, okupace 1968, ale i "posametový" vývoj společnosti, kulisa reálného a nadreálné příběhy, které době a místu dávají novou pointu. Své povídky"autor většinou precizně umísťuje do různých míst Brna a reálných momentů 20. století, rozvíjí je však ve zcela surreálných, snových, psychedelických dějích a provází nás jimi jako zaujatý vypravěč, který střídá polohu "nad příběhem" s pozicí aktéra: v groteskních kotrmelcích v čase a prostoru postavy procházejí svým osudem někdy způsobem vysloveně komickým, někdy drsným či metafyzicky temným a tajemným. Vypravěč tak čtenáře oslovuje jednou jako mluvící kůň procházející vřavou konce války v Brně, jednou jako jakýsi krysí Tarzan či Romulus z brněnské skládky, ale většinou jako sám autor, vypravěč posedlý vyprávěním, modelováním a dotvářením příběhu. Hlavními záchytnými body jeho příběhů jsou pak konec války, rok 1948 a okupace 1968, ale i "nové časy" po roce 1989, v nichž nachází také mnoho látky k snově nadreálnému, hororovému či grotesknímu přetvoření...