Žena v závorce - Němec, Ludvík, 1957- (Druhé město, 2018)
Tíživý psychologický příběh dotýkající se komplikovanosti mezilidských vztahů a vypjatých životních a citových situací, formujících křehké lidské životy a duše. Próza se zásadním přispěním literárních odkazů a fungováním "knihy v knize". Ludvík Němec pracuje uvnitř svého komplikovaného sugestivního románu s pavučinou mnoha malých jednotlivých příběhů a s motivem duševně nemocné hrdinky - spisovatelky, propadající se do představy, že se celý svět odehrává jen v její hlavě. A naproti tomu s příběhem muže, který se za každou cenu hodlá z tohoto labyrintu dostat. Tíživým, depresivně laděným příběhem prostupuje všudypřítomná literatura a také filozofická otázka, zda náhodou skutečně nejsme jen postavami v jakési bizarní hře.