Andělí vejce - Stančík, Petr, 1968- (Druhé město, 2020)
Další fantaskní román výrazného českého autora je zároveň "humoristickým hororem z venkovského prostředí", odehrávajícím se v přesně vymezených letech 1864-1945. Augustin Hnát chce žít běžným a klidným způsobem a ke spokojenosti by mu stačilo zorat pole, sklidit úrodu, upéct chleba podle starého rodinného receptu, vypálit kořalku, najít hodnou a milující ženu a zplodit potomka. Ale člověk, byť žije v zapadlém místě kdesi v Sudetech, nemá šanci vyhnout se dějinám. A tak Augustin, jenž vlastně je počat po inspirativním pohledu svého otce na prsní bradavky mořské panny a na svět přijde s hlavou jak andělí vejce, může na představu o obyčejném lidském štěstí zapomenout. Má výtečný prospěch na všech stupních školské soustavy, přesto je postupně zavlečen do nejsvízelnějších, bizarně komických situací, jimiž však jeho bodrý a přírodou zocelený naturel proplouvá zcela nedotčen. Doba však i přes tyto groteskní záchvěvy kráčí neúprosně dál a může na sebe vzít i tragickou podobu. Tuto skutečnost v květnu 1945 pozná i Augustin.