Pérák - Stančík, Petr, 1968- (Druhé město, 2020)
Experimentální text současného českého autora využívá jednoho z nejznámějších městských mýtů čtyřicátých let k originální reflexi období okupace Československa. Autor, básník, dramatik a esejista, především však velký mystifikátor cimrmanovského ražení nechává zasahovat mýtického Péráka do událostí v okupovaném Československu a především do událostí kolem atentátu na R. Heydricha. Absurdní fraška ústí do subjektivního trpce sarkastického pohledu na člověka a jeho mentalitu nejen v době historických zvratů. Jako v celé své tvorbě je i zde autor charakteristický surrealistickou hrou s pojmy i obrazy a vyloženě subjektivním viděním. Výrazně postmoderní knížka, mimo jiné zajímavá i grafickým zpracováním, zaujme především vstřícného čtenáře, ochotného přijmout nezvyklou formu a zamyslet se nad originální reflexí.