Mare - Fischerová, Sylva, 1963- (Druhé město, 2020)
Sbírka veršů renomované české básnířky a prozaičky je osobitou výpovědí, v níž se intimní rovina pozvolna přesouvá k témeř existenciálním úvahám a vizím o tom, kam spěje současný svět a civilizace. Fischerová zachovává i v této sbírce filozofický, duchovní charakter své poezie, zdá se však, že ji posouvá do dalších jazykových zákoutí a významových podobenství. "Mare" je latinským ekvivalentem pro moře a tento nekonečný prostor jakoby vymezoval i hranice autorčiných úvah. Ani intimita, která je stěžejním tématem první části souboru, nemá pevné zázemí a nestává se zakotveným opěrným bodem. Milostná rovina se v autorčiných verších přetavuje spíše do otázek a pochybností, v nichž "všecko se nakonec přetočí" a zůstanou rozporuplné vzpomínky, v nichž se autorka cítí "napuštěná jedem a láskou". Do druhého oddílu pak zařadila básně, které jsou kontrastním portrétem současného světa, vykresleném v podmanivých, ale nelichotivých konturách. Je to místo, které je příliš nahé a zranitelné, v němž je vše přemalováno a "zasemeněno symboly" a budoucnost je značně nejistá.