Projekt Gilgameš - Kučera, Štěpán, 1985- (Druhé město, 2020)
Zajímavá variace na legendární příběh odvěké touhy člověka po dosažení nesmrtelnosti propojuje žánr sci-fi s historií a dávnými bájemi. Hlavním hrdinou románu je Uršanábi, který byl v dávném eposu o Gilgamešovi převozníkem. Nyní je však místo pradávného krále obdařen nesmrtelností a může proplouvat napříč časem z minulosti do našich dnů, ale i do blízké budoucnosti. V různých historických obdobích tak potkává výjimečné lidské osobnosti a sám hledá cesty, jak konat pro lidstvo dobro. Do Uršanábiho osudu podivně prosakuje rozhovor robopsychologa se superinteligentním počítačem naprogramovaným na hledání smyslu lidské existence. Na to však superpočítač překvapivě nenabízí exaktní fakta a překvapí nečekanou pointou.