Hodina tance a lásky : německá romance - Kohout, Pavel, 1928- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Zajímavý román je autorovým pokusem o odpověď na otázky související s nacismem, jeho vlivem na německý národ a nad jeho zhoubným působením na celém světě. Dějištěm je terezínská vojenská pevnost v roce 1944 a hrdiny jsou důstojníci SS a jejich rodinní příslušníci. Na těchto postavách Kohout demonstruje různé postoje Němců k nacismu a válce, jejich pohnutky vztahuje k jejich životním osudům, zkušenostem a individuálním povahovým rysům.