Konec velkých prázdnin - Kohout, Pavel, 1928- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Rozsáhlý román zachycuje osudy několika rodin a jednotlivců, kteří se v roce 1983 rozhodli opustit Československo. Vyprávění je ohraničené červnem až říjnem 1983, kdy hrdinové knihy opustili Československo, a sleduje jejich první nejisté kroky v cizí zemi, život v cizineckém táboře a penzionu pro uprchlíky. Autor se podrobně vrací k jejich minulosti a k důvodům, které je vedly k emigraci, popisuje nečekané krize v partnerských i rodinných vztazích, vyvolané cizím prostředím. Líčí však i vznik nových přátelství, jiný způsob chování a pocit odpovědnosti za své blízké, ale i tragické osudy těch, kteří zůstali v exilu jako rukojmí komunistické moci. Román vyšel v Německu v roce 1990 a později byl adaptován pro Čs. televizi.