Rozmarné léto - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Lyrický, humoristicky laděný příběh, v němž autor s jemnou ironií zachytil letní pohodu malých lázní, kam zavítal na své pouti kouzelník s krásnou partnerkou. Jde o příběh tří dnů a tří nocí, v nichž zálety a milostná dobrodružství s nenadálými hosty nakrátko rozbouří poklidný život hrdinů - kanovníka, bývalého majora, lázeňského a jeho žárlivé ženy Kateřiny. Kouzlo Rozmarného léta nespočívá ani tak v příběhu samotném, jako v dokonalém vystižení atmosféry ospalého českého maloměsta a ve Vančurově dokonalé a bohaté češtině.