Sestra duše - Fischerová, Sylva, 1963- (Druhé město, 2020)
Sbírka veršů uznávané současné české básnířky a prozaičky klade důraz na vyjádření záchvěvů vnitřního světa, na pohyby duše, která se stává synonymem lidského osudu, jeho odolnosti, ale i zranitelnosti a křehkosti. Filozofickou základnu své sbírky vymezuje tentokrát Sylva Fischerová duševním vnímáním, v němž se odrážejí motivy z dětských let, z generací předků, z minulosti i světa veskrze současného, doutnajícho neklidem a pochybnostmi. Básnířka zkoumá naléhavé otázky tázající se po smyslu osudu, obrací se i do rodinné historie a vypráví s obrovským citovým zaujetím útržky událostí, které se výrazně promítly do jejího života. Ačkoliv v sobě autorčiny verše skrývají zřetelný spirituální rozměr, nesou zároveň i pronikavé epické jádro, které se obnažuje prudkými až filmovými střihy a je naznačeno určitým prostředím či předměty. Jakoby těmito imaginativně podávanými epizodami básnířka vědomě navázala nebo se nechávala inspirovat filozofem Plótínem, jenž ve spisu "Sestry duše" mimo jiné tvrdil, že duše člověka se při své pozemské pouti dopracuje k dobru až skrze poznané zlo....