Tamponáda - Dynka, Jiří, 1959- (Druhé město, 2020)
Pátá sbírka českého autora obsahuje verše, vyjadřující především jeho smysl pro postmoderní jazyk a styl. Základním tématem Dynkova nového opusu se tentokrát stává život, chápaný jako nezadržitelně uplývající proces, pohybující se přes veškerou snahu a úsilí k neodvratnému konci. Autor rozdělil sbírku do dvou oddílů: zatímco v prvním naznačuje a zkoumá nejrůznější hodnoty, možnosti a podoby lidského údělu, ve druhé části už zcela jednoznačně směřuje kormidlo jeho myšlenek do ústí smrti. V těchto neveselých úvahách však autor dokáže překvapivě nacházet i určitou dávku něhy a citu, umí podniknout exkurze vstříc k lyrickým reflexím, v nichž se protínají kontrasty, takže i z toho důvodu "den rakoviny kůže byl dnem příletu rorýsů." Tyto protiklady cílevědomě přeskakují mezi světem, ještě naplněným dychtivým, až erotickým očekáváním, jež je však přerušeno neúprosným prohlášením: "Ze záruční doby / odstartováno odpočítávání dnů".