Nechráněný styk - Ohnisko, Milan, 1965- (Druhé město, 2020)
Sbírka veršů brněnského básníka a redaktora obsahuje verše, v nichž autor s úsměvem i hořkostí hodnotí některé dojmy a prožitky, jež ho potkaly během jeho dosavadní existence. Ohniskova bilance nese až překvapivě výrazný lyrický charakter, v němž jsou zakódovány především okamžiky, kdy se dech lidského bytí náhle zachvěl, zpomalil či zrychlil. "Jako když nad ránem / začneš přeskakovat v knize", definuje autor tuto fázi, která se neustále opakuje a obsahuje zároveň i zárodky ostrých protikladů. Proto například prožitek líbání s dívkou na lavičce Rajského dvora je zkalen pohledem na blízkou márnici, kam odvážejí mrtvého člověka. Takto rozehrané komorní epizody dávají autorovi možnost, aby osobitou poetikou, v níž syrovost střídá ironický humor, popsal onen "nechráněný styk" se životem, v němž vedle sebe existují láska a znechucení, touha i zmar, všechno a nic.