Předposlední vlak - Kukal, Petr, 1970- (Druhé město, 2020)
Sbírka veršů českého spisovatele, básníka a publicisty, v níž se autor pokouší lyrickou formou zaznamenávat momentky a postřehy z nekonečného koloběhu všedních dnů. V nakladatelské anotaci, jíž se zhostil brněnský literární teoretik Jiří Trávníček, je zdůrazněno, že v této sbírce Petra Kukala "poznáváme i jako básnického "chvilkaře", tedy lyrického komentátora každodennosti. Okouzleného pozorovatele - ta palčivost muže středního věku! - dívčích krás i vnad, přičemž v konfrontaci s krajkovými podkolenkami zdravotních sestřiček se led středního věku ztenčuje na papír. Nějak se stalo, že lidé, jež tento "pražský chodec" a "vlakový jezdec" potkává, jsou už zpravidla mladší než on. Kde vlak životaběhu nabral zpoždění, někdy až pětadvaceti let? Kukal trošku znezvalovatěl, leč pořád je to on. Vnímavý, jemný, umný."