Marina : ruský příběh - Klvaňa, Tomáš, 1966- (Paseka, 2020)
Literární debut českého novináře a publicisty vypravuje příběh amerického studenta, jeho ruské lásky, tragédie a pomsty. V polovině 80. let přijíždí do gorbačovského SSSR na stáž americký student Mariani a seznámí se zde s půvabnou a záhadnou dívkou Marinou. Společně se účastní večírku mladých prominentů, na němž je nakonec Mariani zbit a Marina znásilněna. Američan velmi brzy zjišťuje, že proti těmto viníkům se žádné pomoci nedovolá a po nevybíravém vyhoštění odjíždí s nejasnými myšlenkami na pomstu a velkým šrámem na svých levicových ideálech. Po několika letech a pádu ruského komunismu se s Marinou nečekaně setkává v Římě a myšlenky na pomstu ožívají. Z hlavního viníka je zatím jeden z nových ruských milionářů, vše je ještě složitější a rozhodně ne jednoznačné a Mariani je vtažen do poloskutečného děje plného tajemství a skrytých sil. Lehce mystický příběh plný kulturních i politických odkazů a narážek je literárním debutem známého českého publicisty.