Disident : Václav Havel 1936–1989 - Kaiser, Daniel, 1971- (Paseka, 2020)
Rozsáhlý neautorizovaný politický životopis Václava Havla. První díl neautorizovaného politického životopisu Václava Havla, českého dramatika, disidenta a prezidenta, se věnuje období od narození v roce 1936 do převratu roku 1989. Autor se komplexně dívá na Havla jako na muže činu, jakkoli on sám se spíše považuje za muže psaného slova. Soustřeďuje se primárně na konflikt Václava Havla s komunistickou mocí a také na to, jak postupem času získal výsadní postavení v českém disentu a obrovské zahraniční renomé. Daniel Kaiser, novinář Lidových novin, při bádání využil řadu archiválií, historických pramenů a dokumentů i rozhovorů s Havlem samotným a mnoha jeho přáteli a spolupracovníky. Publikace je doplněna řadou dobových fotografií.