Prezident : Václav Havel 1990–2003 - Kaiser, Daniel, 1971- (Paseka, 2020)
Druhá část politického životopisu Václava Havla zachycuje jeho působení v úřadu československého a českého prezidenta v průběhu let 1990-2003. Práce rozebírá Havlovy politické kroky v letech 1990-1992, jeho působení na mezinárodní scéně, vnitropolitický vývoj v Československu a rovněž komplikované vztahy mezi Čechy a Slováky na počátku 90. let, které nakonec vyústily v rozpad společného státu. V dalších kapitolách věnuje pozornost dvěma funkčním obdobím Havlova českého prezidentství; popisuje vnitropolitický vývoj v České republice, Havlovy vztahy k významným českým politikům (Klaus, Zeman, Lux), jeho zájem o mezinárodněpolitické otázky a zaobírá se rovněž soukromým životem prvního českého prezidenta.