Lístek na cestu z pekla - Žváček, Jaroslav, 1989- (Paseka, 2020)
Prozaická prvotina mladého scénáristy je příběhem životních outsiderů, kteří se ocitnou na dně svých psychických sil a pokoušejí se znovu hledat smysl své existence. Protagonistou a vypravěčem je scénárista Tomáš Neratovský, na němž zanechalo stopy nepříliš šťastné dětství. Tomáš jej prožíval jako přecitlivělá, zranitelná osoba, na jejímž vývoji se podepsal i vliv nemocného, despotického otce, jenž ho šikanoval a trestal i za nepatrný přestupek. Labilní Tomáš si tato traumata přenesl do dospělosti a při prvním nezdaru se i díky nim zhroutil. Tehdy se však setkává s dalšími postavami, které se rovněž nemohou chlubit výjimečnou psychickou odolností a ocitají se vlivem okolností v krizi. Je to třeba Jeremiáš Krobot, oddaný víře v Boha, který v rodném kraji proslul jako speciální pedagog pro mentálně postižené, pro jednu slabou chvíli však musel toto povolání opustit. Především však Tomáš poznává rehabilitační sestru Báru, která navzdory trpkým zkušenostem neztratila naději a přesvědčení, že člověk má i přes příkoří pomáhat lidem v nouzi...