Špacírkou přes čenich! : štos neobvyklých knížek z časů minulých - Šanda, Michal, 1965- (Paseka, 2020)
Knížka tematicky rozmanitých, prapodivných a kuriózních textů, které autor vybral z antikvárních knih a časopisů. Stále ještě se dají v antikvariátech objevit neobvyklé až podivné knihy. Východočeské otrokářství, Kolárovičtí dráteníci, Zločinci z povolání, Požár v dolech příbramských dne 31. května 1892, Zaříkávání v nemocech, Pud pohlavní a prostituce, Slovník české hantýrky, to jsou namátkou některé z nich. Svazek nazvaný Špacírkou přes čenich shrnuje nejzajímavější pasáže z osmadvaceti takových knih, které posbíral, seřadil a poznámkami opatřil spisovatel a známý humorista Michal Šanda. Punc kuriozity pak těmto textům dodává časový odstup, ve své podstatě jsou autenticky syrové, jako sám život. Nakladatelská anotace. Kráceno.