Písečná kosa - Körner, Vladimír, 1939- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Historický román z první poloviny 13. století o křížových výpravách do Svaté země, zejména o tažení Řádu německých rytířů do pohanského Pruska na území Pobaltí. Na pochmurném životním příběhu mladého moravského rytíře i na osudech ostatních příslušníků Řádu kreslí autor pestrý a sugestivní obraz lidského nitra i neklidné doby, obraz krutosti a bezpráví, bezmyšlenkovité poslušnosti i snahy o únik, pocity zklamání z křižáckých výprav i ze života v bratrstvu. Intimní psychologický příběh mladého rytíře se tak osudově prolíná s tísnivou dobovou atmosférou a uzavírá se obrazem mohutného vpádu Tatarů do Evropy.