Černý námořník - Conrad, Joseph, 1857-1924 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Dvě povídky anglického autora vyprávějí o lidech v neobvyklé situaci, kteří teprve tváří v tvář krizi poznávají vlastní nedokonalost. První povídka líčí epizodu ze života stárnoucího námořního kapitána, který dlouho hledal uplatnění a který se z hrozící krize musí dostat pomocí promyšleného úskoku. V druhé povídce bohatý, úspěšný a osamělý plantážník poprvé v životě zamilovaný do krásné a nepřístupné dívky, poznává, že vlastně nemá pro co žít. I zde se autor snaží odhalit charakter člověka, jeho psychiku i skryté motivy leckdy neočekávaného jednání.