Jdi a otevři dveře - Holub, Miroslav, 1923-1998 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Sbírka zahrnuje krátké a myšlenkově zhuštěné verše, jejichž tématiku udává každodenní život. Básnický soubor jednoho z nejvýznamnějších autorů moderní české poezie, publikovaný poprvé roku 1961. "...i kdyby tam nic nebylo, jdi a otevři dveře. Aspoň průvan bude." praví autor v úvodní básni a jeho sbírka pak otevírá rozmanitá dvířka k neotřelým pohledům na každodenní dění, na minipříběhy lidí kolem, na proměny krajiny v průběhu roku, na venkovská i městská zákoutí, ale i na vnitřní zákoutí básnické tvorby a jejího chápání.