Tango mortale - Kohout, Pavel, 1928- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Románový příběh o vztahu stárnoucí česko-italské milionářky a pražského taxi-dancera, jenž získá neopakovatelnou životní šanci, ze které se však může stát "smrtící tango". Julie, kdysi česká primabalerína, po roce 1968 emigrovala do Itálie a díky výhodnému sňatku získala titul kněžny, významné postavení a majetek. Ve stáří se vrací do své vlasti a potkává zde mladého tanečníka Lea, který se vzdal práce, rodinného života a živí se jako placený tanečník. Julii zaujme natolik, že svému najatému tanečníkovi a průvodci poskytne neopakovatelnou životní šanci až v daleké Itálii. Nicméně minulost z pražských tančíren Lea dostihne. Má prokázat svůj charakter a mravní pevnost. To, jak se zachová, rozhodne o budoucnosti. Tango mortale začíná... Román vycházel v roce 2012 na pokračování v Mladé frontě.