Zcela nesoustavná zoologie - Holub, Miroslav, 1923-1998 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Šestá sbírka veršů básníka a lékaře-imunologa Miroslava Holuba, kterou autor původně napsal jako soubor doprovodných textů ke snímkům fotografa Květoslava Přibyla. I tato Holubova sbírka spadá do časového období, v němž autor spoluvytvářel proud tzv. poezie všedního dne. Střídmým jazykem i stylem přebíral autor prvky ze své odborné lékařské praxe, které zcela přirozeně "rouboval" na střídmé, zároveň výrazově kompaktní básnické výhonky. Právě na nich se rozrůstaly úvahy a glosy o počátku a konci světa, o chvění země, která v sobě nese doteky tvorů z animální říše. Vrabčák, krokodýl, lev, bažant či komáři – ti všichni tu reprezentují nejen svět nejrůznějších živočichů, ale zároveň připomínají, jak je život ve své podstatě křehký a nedokonalý, jak málo stačí k tomu, aby po něm zůstaly jen osamocené stopy v písku a ve větru.