Soudce z milosti - Klíma, Ivan, 1931- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Román o době nesvobody je obrazem všech dilemat, před které byla česká společnost postavena, když byla chycena do pasti totalitního režimu. Ústředním motivem je morální odpovědnost soudce za rozsudek smrti, který má vydat, ačkoliv sám má pochybnosti o absolutním trestu. Do této postavy, která je autorovým vrstevníkem, promítá Klíma svou vlastní životní zkušenost, především dětství strávené v Terezíně a následný mladistvý zápal pro socialismus. Mravní úpadek a prázdnota lidské existence v poválečném Československu je autorem literárně zpracována s absolutní upřímností a román je přitom neobyčejně čtivý.