Veliké černé ryby a dlouhý bílý chrt - Mikulášek, Oldřich, 1910-1985 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Sbírka lyrických a intimních veršů Oldřicha Mikuláška obsahuje autorovy reflexe, napsané v průběhu první poloviny sedmdesátých let. Ve čtyřech oddílech se Oldřich Mikulášek pokouší proniknout k podstatě osudové lásky, která se stává jedním ze základních témat této sbírky. Jeho verše jsou naplněny nejen vzpomínkami, ale i bolestí a steskem. Citové vazby jsou navíc prokládány i pocity nezadržitelně uplývajícího času, strachem ze stárnutí a stáří, jenž zákonitě vede do meditativních poloh, rozjímajících nad bytím a zánikem. Básně vypovídají jak o palčivé touze, která se dostaví jednou za život a bude stále přítomna, tak i o její nepodařené verzi, kterou by člověk nejraději vytěsnil z paměti. To ovšem nelze, a tak tu jsou obě vedle v ostrém kontrastu jak bílé a černé klávesy, jak vzlety a pády, či romantické nápěvy a balady…