V Barceloně, velkém městě : sto katalánských romancí - Uličný, Miloslav, 1942- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Výbor z katalánských historických romancí, románových příběhů a romancí o zvyklostech a mravech v rozpětí od 17. do 19. století, uspořádaný a přetlumočený hispanistou Miloslavem Uličným. Katalánské romance, podobné španělským formálně, ale méně už námětově, zůstaly českým čtenářům zcela neznámé. Tyto verše zpívané často na poutích a tržištích vyprávějí o válečnících, námořnících, podloudnících, zlodějích i vrazích, o únosech (někdy objednaných samotnou unesenou), o milostných záležitostech i o vztazích mezi rodiči a dětmi. Některé z těchto příběhů jsou peprným komentářem lidské zištnosti či hlouposti, jiné nemají daleko k burlesce. Český výbor "V Barceloně, velkém městě" s podtitulem "Sto katalánských romancí" vychází z reedice textů, které sebral a koncem 19. století vydal katalánský vědec Manuel Mila i Fontanals. Nakladatelská anotace. Kráceno.