Cizinec a Krásná paní - Kohout, Pavel, 1928- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Román známého českého autora, jehož děj se odehrává v malém severočeském městě a pokrývá časové období od poloviny dvacátého století až do současnosti. Dominantní postavou románu je nestárnoucí žena s nádherně oduševnělou tváří, která je majitelkou rodinného domu. Narodila se ve třicátých letech 20. století a nese v sobě osobní prožitky z příkoří dvou totalitních režimů, navíc i s pachutí nevydařeného manželství. Kromě toho těžce prožívá proměnu městské čtvrti, v níž žije, na místo, ve kterém se struktura obyvatel pomalu vychyluje ve prospěch imigrantů. Přes všechny tyto okolnosti však Krásná paní nepřestává věřit v dobro člověka a neztrácí důvěru k lidem. Ujímá se kurdského přistěhovalce přibližně v jejím věku, kterému hrozí vyhoštění, a udělá vše pro to, aby jeho pobyt zde byl legalizován. Příběh o vztahu mezi mužem a ženou, je tragikomickou metaforou o toleranci i o obtížném sbližování dvou odlišných mentalit, jež symbolizují i zvířecí hrdinové románu - papoušek Valtr a perský kocour Alibaba.