Říkadla - Kainar, Josef, 1917-1971 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Útlá sbírka dětských říkadel Josefa Kainara, která poprvé vyšla již v roce 1948, tehdy ovšem s nezaměnitelnými ilustracemi Zdenka Seydla. Ve svěžích a půvabných říkánkách, určených především malým dětem, vystupují pytláci, indiáni i kominíci, na druhé straně dává tato forma autorovi příležitost, aby do svých veršů zabudoval i lidské vlastnosti, postřehy o zvířatech, o nejrůznějších profesích i hrách. Celek tak působí kompaktním a uceleným dojmem, v němž hlavní úlohu hraje vtip a veselá, až hýřivá představivost o světě, v němž se i zdánlivě obyčejné události a skutečnosti mění v podivuhodná, rozverně humorná překvapení.