Otrantský zámek - Walpole, Horace, 1717-1797 (Anglický gotický román, 2020)
Strašidelně tajemný příběh o kletbě, uvalené na italské šlechtické sídlo, byl poprvé vydán roku 1764 a stal se jedním z průkopnických děl tzv. gotického románu. Příběh, zasazený do středověké Itálie, v němž se ve zdech gotického hradu, v jeho podzemí i blízkém okolí naplňuje za pomoci nadpřirozených jevů záhadná věštba, že vláda v otrantském knížectví, až dozraje čas, přejde z moci nezákonného uchvatitele do rukou právoplatného dědice.