Torzo naděje ; Já se tam vrátím - Halas, František, 1901-1949 (Čeští básníci 20. století, 2020)
E-kniha obsahuje dva soubory básnických textů, které František Halas napsal bezprostředně po sobě v těsném rozpětí let 1938 až 1939. "Torzo naděje" je dnes považováno za klasickou sbírku veršů, kterou básník bezprostředně reagoval na tragickou skutečnost mnichovské dohody. Jeho emotivní, až drásavě vypjatá reakce, doprovázená zlobou a hněvem, ale i hořkou bezmocností, zachycuje tragédii země a všemi opuštěného národa, vydaného napospas zákeřné a kruté tyranii. I přes tyto tragické okolnosti se však ve sbírce projevují i symbolické náznaky odporu a příští naděje, z níž sice zbývá jen málo, ale je nutné v ni věřit a doufat. - "Já se tam vrátím" je pak slavná, silně lyrizovaná skladba z roku 1939, kterou Halas pojal jako intenzivní osobní vyznání lásky k Vysočině, krajině svého dětství. Tato báseň v próze, napsaná výsostnými jazykovými prostředky a opěvující jistoty a krásy domova, patří mezi klenoty české poezie.