Silas Marner : tkadlec raveloský - Eliot, George, 1819-1880 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Román anglické prozaičky 19. století působivě líčí morální konflikt dvou světů, světa chudého venkovského tkalce a světa vesnické šlechty. Silas Marner, jemuž jeho nejlepší přítel ublížil křivým obviněním z krádeže, přichází do bohaté vesnice, aby tu v ústraní dále pracoval. Ve své opuštěnosti se upíná jedině na práci a na hromadění peněz, lidí se čím dál více straní. Peníze mu někdo ukradne a tkadlec propadá zoufalství, brzy však nalezne poklad nový, opuštěné dítě, které přijme za vlastní. Dítě ho znovu přivádí mezi lidi a naučí ho jim důvěřovat. Později se najde i tkalcovo zlato, vysvětlí se okolnosti jeho uloupení a o dívku se přihlásí její pravý otec, bohatý statkář. Dívka však odmítá k němu odejít a zůstává i nadále mezi prostými lidmi, u tkalce, který jí vychoval.