Lékař umírajícího času - Körner, Vladimír, 1939- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Historický román, jehož hlavním hrdinou je slovenský lékař působící v 17. století v Čechách, Jan Jesenius. Autor sleduje osudy Jana Jesenského od doby studií přes krátké manželství, boj s intrikami na dvoře Rudolfa II. a jeho nástupců až po popravu na Staroměstském náměstí. Román je zároveň mozaikou událostí kolem císařského dvora a obrazem soudobé politiky. Zobrazuje tragédii člověka, který předběhl svou dobu a byl krutě potrestán za své nekonvenční smýšlení.