Hledání společného světa : úvahy o filosofii a proměnách vědění - Neubauer, Zdeněk, 1942-2016 (Malvern, 2017)
Výběr z esejů klíčového českého myslitele, biologa a filozofa Zdeňka Neubauera. Neubauerovy texty přinášejí zajímavý pohled na přírodu, kulturu a vztah člověka k vlastnímu okolí. Příroda a člověk tvoří dle Neubauera propojený celek, jehož smysl se projevuje v každé jednotlivosti. Mnoho současných problémů je způsobeno tím, že se člověk začal považovat za jediného nositele smyslu, rozumnosti a tvůrčí aktivity (přístup novověké vědy). -- Cílem publikace je zpřístupnit málo známé či obtížně dostupné stati, které nebyly zařazeny do dosud vydaných autorových publikací. Jsou řazeny chronologicky a mají převážně filozofické zaměření, další se zaměřují např. na vztah vědy a poznání či proměny myšlení a společnosti. V závěru obsahuje publikace vzpomínkové texty Neubauerových přátel a spolupracovníků.