Bohemiana 1988-2019, aneb, V srdci lehký žal na rtech sprostý smích - Motýl, Petr, 1964- (Malvern, 2019)
Třicet let života v České republice zachycuje a vtipně glosuje Petr Motýl ve svém "autorském výběru" událostí, dobových citací a postřehů, a ukazuje tak naši klopotně se vyvíjející společnost v překvapivě výstižné zkratce. Názvem i formou se autor otevřeně hlásí k proslulé "Europeaně" Patrika Ouředníka a podobně jako on zpracovává fakta a události dané doby a místa v určité karikaturní ironické zkratce, jeho pohled je však soustředěn pouze na dění v českých zemích a dobu, jak uvádí: "od panování Slováka Husáka k panování bači Babiše". Probírá se specifiky jednotlivých let - nejen jejich klíčovými okamžiky a mezníky, ale i (nebo možná zejména) dobovými malichernostmi a efemérnostmi, které čtenář často už zapomněl a jejichž absurdita či pošetilost vyvstane teprve z tohoto vysokého dobového nadhledu, přičemž každý rok je zpracován v jiném předem stanoveném stylu. Podává tak sice zábavný, ale ve výsledku neveselý pohled na společnost, překotně se zbavující nejdříve nánosů totality, ale posléze i ideálů, hodnot, a nakonec i slušnosti.